Många kunder efterfrågar idag en lättskött trädgård. Det hektiska och stressiga livet gör att vi vill kunna stressa ner hemma i trädgården. Faktum är att studier visar att gröna miljöer faktiskt sänker våra stressnivåer, ökar vår koncentration och får oss att återhämta oss snabbare. En trädgård kan aldrig bli helt skötselfri men det finns många saker man kan göra för att underlätta och minimera trädgårdsarbetet. Här kommer mina 10 bästa tips för en lättskött trädgård.
- Rätt växt på rätt plats. Att jobba med naturen istället för mot är verkligen A och O. Om du köper en växt som vill ha skugga, frisk och näringsrik jord men du planterar den på en solig plats med näringsfattig och torr sandjord då kommer växten efter en liten tid se väldigt tråkig ut och så småningom dö, även om du vattnar. Alla växter har önskemål om var det vill växa, så det är viktigt att läsa på innan. Detta innebär också att man,tyvärr, inte alltid kan ha den växten man tänkt sig på den utvalda platsen. En del växter är väldigt kräsna medans andra faktiskt kan trivas på flera platser än en!
- Investera i bra material. Att välja hållbara material förenklar för framtiden. Natursten blir bara snyggare med åren medans betong lättare går sönder, är mindre hållbart över tid och får påväxt av alger och lav. Natursten kräver mindre skötsel men är dyrare. Vad som förenklar skötseln enormt vid stenläggningar är fast/hårdfog. Även denna är dyrare men är en bra investering om man önskar lättskött. Ni slipper rensa ogräs mellan plattor då det inte kommer kunna växa något varken underifrån eller ovanifrån, dessutom slipper ni myror som älskar att bo i sandfogar och att sopa ner sand mellan plattorna/stenarna vid behov.
Bild från Flisby.se
- Kantning mellan olika ytor. Att sätta kanter för att avgränsa mellan ytor är viktigt, framförallt mot en gräsmatta. Gräs som växer in i t.ex. en plantering kommer förstöra hela planteringens uttryck. Det är i princip omöjligt att få bort gräs som växt in och blandat sig med en annan växts rotsystem. Att sätta kant från början är därför viktigt. Gärna stålkant (för att hindra gräsets framfart)och en kantsten i samma höjd som gräset, då kan gräsklipparen köra med ena hjulet på kantstenen och ni slipper gå med trimmern, lättskött!
Bild från byggahus.se
- Robotgräsklippare. När vi ändå pratar om gräs så underlättar en robotgräsklippare enormt. Det mest skötselintensiva i trädgården är nämligen gräsmattor.
Robot från Husqvarna
- Mindre gräsyta. Att minska på gräsmattan och göra en större plantering med endast marktäckare som sköter sig själv alternativt blanda med lättaskötta träd och buskar är också en bra idé. Exempel på mina favoriter av lättskötta marktäckare som nästan inte behöver skötas om alls är; bergenia, waldsteinia, röd sockblomma, tretandsfingerört, bergormrot, vintergröna och hasselört.
6. Buskar som ej måste beskäras. Plantera buskar som inte behöver klippas en eller två gånger per år. Exempel på lättskötta buskar/buskträd är; magnolia, bambu, japanskt olvon, rhododendron, snöbollsbuske, benved, japansk lönn. De behöver dock stå på rätt plats enligt punkt nr 1.
- Friväxande häck. En häck behöver oftast klippas minst en gång om året och det kan innefatta både stege och elektrisk häcksax. Vill man slippa detta och har lite mer yta kan man välja en häck som är friväxande. Exempel på högre sorter som inte måste beskäras är; syrén, prakthäggmispel och bukettapel. Exempel på lägre är; trädgårdstok och björkspirea.
- Stora krukor eller inga alls. Fukten försvinner snabbare i krukor än i en plantering, därför måste dessa vattnas oftare. Ju mindre kruka ju snabbare torkar den ut. Välj därför stora krukor/planteringslådor. Ha punkt 1 i åtanke igen när du väljer växter till din kruka.
- Självbevattningssystem. Att ha droppslangar och sprinklers underlättar och ger en frisk och fin trädgård utan mycket till ansträngning. Den går på timer. Många tujahäckar har dött på grund av för lite vatten då de inte vill stå torrt. Det är svårt att vattna tillräckligt mycket och med en tätt planterad häck blir det konkurrens om vattnet. Även växter som ska klara torrt läge måste etableringsvattnas de två första åren, därefter kan de klara torra perioder utan vatten. Ett självbevattningssystem är då hur skönt som helst och en jättebra investering.
- Ingen bar jord. I bar jord dröjer det inte länge innan ett litet ogräs dyker upp. Plantera därför tätt och använd marktäckare för att få en fin lättskött plantering som du inte behöver rensa ogräs i under flera års tid. Dock behöver man rensa från ogräs innan växterna har växt ihop ordentligt. Viktigt att tänka på är att inte sätta en marktäckare som är för invasiv och därmed konkurrerar ut och klättrar över andra växter. Sådana marktäckare kan vara bra för enhetliga planteringar eller där stora ytor behöver täckas snabbt. Täckbark kan vara bra för att hindra bar jord men är ej att rekommendera vid nyplanteringar. När täckbarken lagts börjar den brytas ned och då går det åt kväve, som de nyplanterade växterna behöver.
Senaste kommentarer